Traseul pleacă de la Pensiunea Carpathia și urcă prin Valea Daica 5 km, după care coboară în Valea Brătcuței. La capătul pantei facem dreapta și continuăm drumul cu o urcare lentă. La capătul văii o luăm ușor spre stânga și urcăm abrupt în zona împădurită. Ajungând într-o poiană, urmăm spre dreapta drumul de pământ care ajunge din nou într-o zonă împădurită, unde începem cea mai abruptă urcare. Ajungând în vârf facem ușor dreapta și coborâm din nou către Valea Daica, de unde coborâm înapoi către drumul asfaltat în același loc. De aici ne despart 1,5 km de destinație.
Foto: Aventura în România
Foto: Bihoreanul
Asezat la 20 de km de la drumul E60 si 3 km de pensiunea Carpathia, lacul de acumulare Leşu este situat la o altitudine de 640 m, si a fost dat în folosinţă în anul 1973. Are o suprafaţă de 148 hectare şi un volumul de apă ce se poate reţine în spatele barajului de 28,3 milioane mc, care impreuna cu cascada Iadolina este zona protejata de lege. In portiunea din aval, de la lacul Lesu pana la varsarea in Crisul Repede, se intalnesc, si foarte multi pesti pe langa pastravi, si lipanul, mreana, cleanul.
Foto: Florin M
Foto: padureacraiului.ro
Foto: ghidlocal.com
Cascada Izvorul Minunilor se afla in statiunea montana Stana de Vale, localizata in judetul Bihor pe traseul Beius – Budureasa. Aici la circa 1100 de metri altitudine veti gasi amenajat frumos un izvor, care cade in trepte formand cateva mini cascade.
Legenda Izvorului Minunilor spune in mai toata zona masivului Vladeasa ca, in timpuri de mult apuse, cand ielele si inorogii, Fetii-Frumosi si Printesele legendare traiau aievea, cand lungimea se masura cu pasul, iar timpul dupa soare, pe teritoriul masivului cautau sa-si impuna suprematia doi imparati; imparatul focului si imparatul ghetii.
Vrajmasia dintre cei doi nu i-a cuprins si pe copiii lor, Printul Focului si Printesa Ghetii. Ba, din contra, acestia s-au indragostit si iubirea lor a condus la sacrificiu, apropierea printului de printesa a generat contopirea celor doua spirite altruiste si transformarea lor intr-un izvor de „apa vie”, de care s-au bucurat oamenii secole de-a randul. Aceasta legenda descopera o noua fata a Izvorului Minunilor, aceea a spiritului altruist al dragostei adevarate, sacrificatoare, care face sa uneasca oamenii si nu sa-i invrajbeasca. Il descopera ca fiind un izvor al dragostei, pornit din legenda prin contopirea focului si ghetii intrupate in print si printesa, o legenda la fel de vie ca apa izvorului din masivul Vladeasa.
Foto: bihorinimagini.ro
Foto: monitorcluj.ro
Foto: pe-harta.ro
Cascada Moara Dracului este situată pe versantul vestic al munţilor Vlădeasa, în apropiere de Stâna de Vale şi Valea Drăganului. Având o înălţime de 25m, căderea de apă în două trepte este de o frumuseţe şi o sălbăticie deosebită. Cum ajungeţi la Cascada Moara Dracului pe traseu din Valea Drăganului: urmând drumul forestier de la coada lacului Drăgan (Floroiu) până la cantonul Ciripa. Până aici se poate merge şi cu autoturismul.De aici se va urma fie marcajul cruce albastră ce vine de la Stâna de Vale şi merge spre Cascada Moara Dracului, fie marcajele triunghi roşu şi bandă galbenă ce duc spre Vârful Buteasa respectiv Piatra Tâlharului până la intersecţia acestora cu marcajul de cerc galben care duce la Cascada Moara Dracului. Ambele trasee de la cantonul Ciripa durează cam o oră şi jumătate.
Foto: stiridincluj.ro
Foto: pesteraursilor.ro
Foto: cronicaromana.ro
Foto: ghidlocal.com
Pestera Meziad a luat nastere ca urmare a captarii subterane a doua paraie afluente Vaii Pesterii : Paraul Bradului, care a concurat la formarea sectorului aval al nivelului superior, incepand cu Galeria Prabusirilor, trecand prin Sala Liliecilor, Sala Turnurilor si Galeria Tulnicului si terminand cu Galeria Descendenta, si Pararul Gropilor, pe seama caruia trebuie pusa geneza intregului sector amonte al cavitatii, de la „Posta” si Galeria Ponorului si pana la Sala Liliecilor; aceasta din urma apare, deci, ca un punct de confluenta subterana.
Pestera Meziad este cuprinsa si in doua trasee turistice, ambele marcate cu triunghi albastru. Primul, in lungime de 9 km, porneste de la motelul ,,Lesu”, din Valea Iadului, situat la 24 km de Bucea (DN 1), si razbate direct la Pestera Meziad pe la obarsia Vaii Pesterii. Cel de al doilea, insumand 22,5 km, pleaca de la statiunea Stana de Vale si, avand ca punct culminant Piatra Tisei (l 057 m), coboara in cele din urma la Cabana Meziad. Datorita ingustimii Vaii Pesterii, posibilitatile de popas indelungat sunt limitate.
Foto: directbooking.com
Pestera se deschide la o altitudine de 336 m, in malul stang al Vaii Iadului (afluent al Crisului Repede), la picioarele unui versant abrupt care domina peisajul cu cei peste 200 m inaltime ai sai in zona comunei Bulz. Zona accesibila a pesterii este reprezentata de o galerie larg meandrata si inalta, strabatuta in intregime de un curs de apa care apare din sifonul terminal si care formeaza pe traseul sau trei cascade mai importante precedate de lacuri adanci, primul dintre acestea aflandu-se chiar la intrare.
Foto: speologie.org
Aflata la doar cca 50 m de pensiunea Carpathia Pestera cu Apa din Remeti care mai este cunoscuta si sub numele de Pestera cu Apa de sub Peretele Cornului sau Pestera cu Apa din Dealul Cornilor sau pestera cu Vitelul de aur. Lungime totala a pesterii, este de 250 m, si se compune dintr-o galerie ingusta, usor meandrata, care urmareste in cea mai mare parte a sa o diaclaza directoare. Din acest motiv mai ales in prima jumatate a cavitatii, bolta se ridica frecvent la 20-30 m inaltime si este intrerupta de numeroase hornuri. In prima parte a pesterii la numai 40 de m regasiti formatiunea Vitelu de aur care de fapt este zona de bauxita erodata diferit fata de calcarul ce predomina si care a nascut o forma ce seamana foarte bine cu un vitel rosu care paste. Tot aici, suspendate la vreo 5 m in peretele drept, cateva mici coridoare schiteaza un nivel superior, fosil.
Foto: padureacraiului.com
Foto: directbooking.ro
Este una dintre cele mai mirifice statiuni de odihna si tratament din tara. Situata la 30 de km de Pensiunea Carpathia daca se alege traseul pe drubul forestier Lesu-Coada Lacului, la o altitudine de 1100 m in Muntii Apuseni (Vladeasa), Stana de Vale este un cadru natural extrem de pitoresc. Impreuna cu originalitatea artei populare, folclorul, si maretele vestigii ale trecutului, sunt ispite vii, invitatii irezistibile la drumetii ce ofera mari satisfactii pe langa calirea fortelor fizice. Daca dorul te poarta prin Muntii Apuseni mult timp iti vor starui in minte ca o mreaja din care nu scapi usor si trebuie sa mai revii pentru ca a mai ramas ceva neexplorat, Varful Poieni, Cascada Izvorul Minunilor, Cascada Iadolina, Valul Miresei, Saritoarea Iedutului, centrul folcloric Budureasa (renumit datorita lazilor de zestre), Pestera Meziad, Pestera Ursilor, Pestera Onceasa, Pestera Alunului, Pestera Ferice, Pastravaria Stana de Vale si multe alte trasee turistice care incanta privirea si invioreaza spiritul oricarui om.
Bineinteles in apropierea statiunii dar si in timp ce faceti traseele din jurul statiunii beneficiati de principalii factori de tratament caracteristici care atrag mii de turisti anual. Apele oligominerale si feruginoase, bioclimatul tonic, caracterizat prin presiune atmosferica scazuta, radiatia solara intensa si ionizarea crescuta a aerului. Tratamentele pentru care opteaza persoanele care ajung la Stana de Vale sunt pentru afectiunile endocrine, nevroza astenica si afectiunile cailor respiratorii. Printre cele mai solicitate tratamente locale se numara fitoterapia (baile cu plante), electroterapia, masajul, sauna si gimnastica medicala. Efecte dovedite in timp au fost observate in cazul hipotiroidiei benigne si in cazul bolii Basedow, in stadiile I si II.
Foto: planiada.com
Parcul Natural Apuseni a fost infiintat in 2004, si se intinde pe o suprafata de 75.784 ha. Limita parcului trece prin varfurile Magura Fericii, Poienii, Bohodei, Fantana Rece, Carligatele, Coasta Braiesei, Britei, Micau, Nimaiasa, Varfurasu, Dealul Paltinisului, Piatra Graitoare, Iconii, Cuciulata, barajul lacului de acumulare Fantanele, varfurile Pietroasa, Dobrus, Stanii, Pasul Vartop, Brusturi, Magurii, Plopilor si Dealul Blidaru. In interiorul parcului sunt zone de conservare speciala, cum ar fi Bulz, Poiana Florilor, zona Pesterii Ursilor, Poiana Ponor, Platoul Carstic Padis – Depresiunea Varasoia – Poiana Ponor, etc.
Foto: directbooking.ro